Kleinschalig Wonen Westwoud
Kleinschalig Wonen Westwoud

Nieuws / De Pastorie is heel gelukkig met haar vrijwilligers

30-05-2018

Sinds de aankoop in 2014 door de Woonschakel en uitgebreide renovatie is de R.K. Pastorie in Westwoud in gebruik genomen door Stichting Kleinschalig Wonen Westwoud. Er wonen 8 tot 10 tevreden ouderen die daar zorg krijgen die ze nodig hebben, gegeven door geduldige en deskundige professionals in de zorg.

Maar als u de berichten een beetje volgt of misschien wel geïnteresseerd bent in de ontwikkelingen rondom de zorg aan ouderen zal het u opgevallen zijn dat die professionele zorg wordt aangevuld door het onmisbare en zeker niet vrijblijvende werk van vrijwilligers. In de Pastorie zijn er ruim 40. Mensen die uiteenlopende klusjes en karweitjes doen, soms een keer per maand, soms eenmalig, muziek maken of zingen, werken in de tuin, ritjes met de duofiets, kookhulp of… als schoonheidsspecialiste. Daarom geven we het woord aan de Westwoudse Martine Koegler, zij geeft al ruim 1,5 jaar belangeloos uiteenlopende behandelingen aan de bewoners van de Pastorie, waar ze maar behoefte aan hebben. Dat kan zijn een gezicht- of halsmassage, een schoonheidsbehandeling of zij maakt naar wens het haar of gezicht van de bewoner op. 

Ik wil graag naar mijn moeder
In haar smaakvol met mooie, oude spulletjes ingerichte huisje op Woudlust interview ik Martine naar de beweegredenen voor deze intensieve wekelijkse betrokkenheid. Zij kijkt nadenkend in het rond en zegt dan peinzend dat zij eens langsliep en spontaan bedacht dat ze wel tijd had om wat voor een ander te doen. Ze heeft zich meteen aangemeld en werd met open armen ontvangen. Zij vertelt dat het vooral om de aandacht gaat die zij iedere woensdagmiddag aan de mensen geeft. De behandeling is maar een aanleiding. Zij heeft zelf het een en ander meegemaakt waardoor zij zich heel erg bewust is geworden waar het in het leven om draait. Namelijk om verbinding en aandacht. Zij voelt intuïtief aan hoe zij het beste kan reageren in de gesprekken die ze onderwijl met de mensen heeft. Ze merkt meteen of iemand lekker in zijn vel zit of juist iets extra’s nodig heeft. Het is wel gebeurd dat iemand tijdens de behandeling verlangend zegt graag naar huis, naar zijn moeder te willen gaan. Ze begrijpt welke behoeft aan geborgenheid en veiligheid daaronder zit en speelt op dat gevoel in. Proberen het oude los te laten en meer van het moment genieten, raadt zij de mensen aan. Dat is precies waar zij zelf ook aan werkt. 

Begonnen bij Bruidsmodehuis Arsenaal

Martine die een schoonheidssalon aan huis heeft, gebruikt een handzaam koffertje met benodigdheden voor haar werk bij de mensen thuis en dus ook op de Pastorie. Zij is tijdens haar opleiding begonnen met werk bij Arsenaal die als extra service bruidjes gelegenheid bood zich op de huwelijksdag te laten kappen en opmaken, vandaar! Zij heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt en zoals zij zelf zegt: het leven als een harde leerschool doorlopen. Drie jaar geleden maakte zij een ernstige psychose door waar zij met hulp van medicatie en behandeling helemaal van is hersteld. Zij is nadien heel erg veranderd in hoe zij zelf in het contact met anderen is. Zij heeft zich bevrijd van overdreven zelfkritiek en is ook door het werk in de Pastorie veel opener en spontaner geworden. Het is daar in het mooie oude huis aan de Dr. Nuijensstraat met de prachtige tuin en dito uitzicht fijn om te leven en te werken. Het is mij duidelijk dat het niet alleen voor de bewoners een helende omgeving is, maar ook voor wie er werken, vrijwillig of betaald.
(tekst uit: De Streker; foto: Fred Homan)